Inklaring douane

Aangiften voor douanevervoer (NCTS)

Goederen die in Nederland binnenkomen, maar bestemd zijn voor een andere bestemming binnen de EG, worden vervoerd onder douanetoezicht: transit. Deze goederen worden vervoerd, terwijl de inklaring later plaatsvindt; ze blijven tot aan de definitieve invoeraangifte (of wederuitvoer uit de EG) onder toezicht van de douane.

Op deze manier kunnen goederen, zonder betaling van invoerrechten en andere belastingen toch naar een bestemming binnen of buiten de EG gevoerd worden. Buiten de EG-landen doen ook de EVA-landen (Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland) mee.

Uiteraard wil de Douane wel de zekerheid dat wanneer de goederen niet de aangegeven bestemming bereiken, toch de verschuldigde belastingen kunnen worden geïnd. Daarom dient de aangever een borg te stellen bij de Douane. Om de hoogte van de belastingen te kunnen bepalen, dienen alle gegevens die de hoogte van de belasting bepalen, op de douaneaangifte te worden vermeld.

Douanebestemming

Zodra de chauffeur met de goederen de plaats van bestemming heeft bereikt moet de transporteur zich met de goederen bij de Douane melden. Vervolgens krijgen de goederen een nieuwe douanebestemming (bijvoorbeeld invoer, wederuitvoer of inslag in een entrepot) Zodra de nieuwe douanebestemming bekend is, wordt de aangifte voor het douanevervoer “gezuiverd”.